
Foods jurnalında dərc edilən bir sıra tədqiqatların bir hissəsi olaraq ortaya çıxan tapıntı, meyvə yeməyin sağlamlığınıza göstərə biləcəyi müsbət təsirlərin geniş siyahısına daxil edilmişdir.
Tədqiqatçıların fikrincə, meyvə xüsusilə yağlı qərb qidaları ilə yaşayanlar üçün faydalıdır, çünki onların sağlam bağırsaq bakteriyalarını artıran və xolesterolu aşağı salan kimyəvi maddələrlə zəngin olduğu bilinir.
İndi tədqiqatçılar qrupu üzümün tərkibindəki antioksidanların neyronların və ya sinir hüceyrələrinin funksiyalarını yaxşılaşdırmaqla beyni inkişaf edən demansdan qoruya biləcəyini aşkar etdilər.
Qərbi Yeni İngiltərə Universitetinin tədqiqatçıları tərəfindən aparılan ikinci araşdırma, üzüm yemək yağlı qaraciyər xəstəliyinin qaraciyərdə əlavə yağların saxlanması nəticəsində yaranan bir vəziyyətin inkişaf riskini azalda və ömrünüzü əlavə beş il artıra biləcəyini ortaya qoydu.
Qeyri-sağlam qidalanma vərdişləri səbəbindən bu vəziyyət bütün dünyada artan sağlamlıq problemidir. Nadir hallarda ölümcül olsa da, müalicə edilmədikdə qaraciyər çatışmazlığına və ya qaraciyər xərçənginə səbəb ola bilər.
600-dən çox elmi araşdırmanın müəllifi olan əczaçılıq professoru, üzümün faktiki olaraq genlərin ifadəsini dəyişdirdiyini və bunu "həqiqətən diqqətəlayiq" adlandırdığını söylədi.
İdman, stress, pəhriz, yuxu və meditasiyanın genlərimizin ifadəsinə təsir etdiyi düşünülür.
Bir çoxları antioksidant əlavələr qəbul etsə də, Dr Pezzuto sağlamlığınıza “böyük fərq” yaratmaq üçün “kifayət qədər” antioksidant istehlak etməyin mümkün olmadığını söylədi.
"Ancaq pəhrizə əlavə edilən üzümlə müşahidə etdiyimiz kimi, antioksidan gen ifadəsinin səviyyəsini dəyişdirsəniz, nəticə real fərq yarada biləcək katalitik reaksiyadır."
Tədqiqat qismən təcrübələrdə istifadə edilən üzümləri təmin edən Kaliforniya Stolüstü Üzüm Komissiyası tərəfindən maliyyələşdirilib.