Elm adamları qan şəkərinin səviyyəsini 50 faiz azalda bilən və şəkərli diabet xəstələrinin müalicəsində "potensial istifadə" görə bilən ümumi bir tərəvəz aşkar etdilər. Diabetli insanlar qan şəkərini tənzimləmək üçün mədəaltı vəzidən kifayət qədər insulin istehsal edə bilmirlər, bu da onların qan şəkərinin təhlükəli dərəcədə yüksək səviyyələrə çatması deməkdir. Bununla belə, Endokrin Cəmiyyətinin Cümə axşamı (25 Avqust) San Dieqoda keçirilən 97-ci illik toplantısında təqdim edilən tapıntılar, bir soğanının ekstraktı antidiyabetik dərman metformin ilə birlikdə verildikdə yüksək qan şəkərini və ümumi xolesterin səviyyələrini "güclü şəkildə aşağı sala" biləcəyini ortaya qoydu. Nigeriyanın Abraka şəhərindəki Delta Dövlət Universitetinin aparıcı tədqiqat müəllifi Anthony Ojieh dedi: “Soğan ucuzdur və əlçatandır və qida əlavəsi kimi istifadə olunur. Onun şəkərli diabet xəstələrinin müalicəsində istifadə potensialı var”. Tədqiqatçılar nəzəriyyəni siçovullar üzərində sınaqdan keçiriblər. Ümumilikdə, dərmanın təsirini gücləndirib-gücləndirməyəcəyini görmək üçün tibbi səbəbli diabetli siçovulların üç qrupuna soğan ekstraktı müxtəlif dozalarda verildi. Dozalar hər kiloqram bədən çəkisi üçün 200 mq, 400 mq və 600 mq idi. Tədqiqatçılar həmçinin dərmanı və soğanı normal qan şəkəri olan üç qrup diabeti olmayan siçovullara verdilər. Tədqiqat göstərdi ki, diabetli siçovullardan hər kiloqram bədən çəkisi üçün 400 mq və 600 mq qəbul edənlər, ilkin səviyyə ilə müqayisədə qan şəkərinin səviyyəsini müvafiq olaraq 35 faiz və 50 faiz güclü azaldıb. Soğan ekstraktı həmçinin diabetik siçovullarda ümumi xolesterinin səviyyəsini aşağı salıb. Tədqiqat həmçinin aşkar edib ki, soğan ekstraktı diabetli siçovullarda çəki artımına səbəb olub. "Soğan yüksək kalorili deyil," Ojieh izah edir "Lakin, görünür, maddələr mübadiləsi sürətini artırır və bununla da iştahı artırır, qidalanmanın artmasına səbəb olur. “Soğanın qanda qlükoza azaldılması mexanizmini araşdırmaq lazımdır. Hələlik izahatımız yoxdur”.