
Bjørn Bergum deyir ki, insanları Norveç şərabını dadmağa təşviq etmək asan deyil
Ola bilsin ki, Bjørn bitkilərinin bir az əlavə təşviqə ehtiyacı var; onlar ekvatorun 61 dərəcə şimalında böyüyürlər - ənənəvi olaraq şərab istehsalı üçün optimal hesab edilən 30-50 dərəcə enindən çox kənarda.
Lakin iqlim dəyişikliyi üzüm bağlarını daha da şimala və cənuba qütblərə doğru itələyir.
Üzüm istehsalı və şərabları üzrə ixtisaslaşan və özü ABŞ-ın Oreqon ştatında Abacela adlı şərab zavodunun sahibi olan klimatoloq Dr Qreq Consun sözlərinə görə, tendensiyalar tamamilə aydındır.
"Bizim bir çox sərin iqlim məhdudiyyətlərimiz dəyişdi. Onlar şimal yarımkürəsində daha şimala, cənub yarımkürəsində isə daha da cənuba getdilər."Bjornun partnyoru Halldis ilə birlikdə işlədiyi Slinde Vineyard bu yeni məhdudiyyətlərin ən ucqar nöqtəsindədir.
Bjørn uşaqlıqda qışda fiyordun donduğunu xatırlayır, lakin o, indi bunun heç vaxt baş vermədiyini deyir. O, bu illər ərzində havanın digər dəyişikliklərini müşahidə edib. O, planetin və öz ölkəsinin vəziyyətindən narahat olsa da, şərab istehsalçısı kimi iqlim dəyişikliyinin onun xeyrinə işlədiyini etiraf edir.
İqlim dəyişikliyi üçün həqiqətən sadə bələdçi
COP26 vədləri istiləşməni 2C-dən aşağı keçirəcək
Bununla belə, bu uzaq şimalda şərab istehsal etmək hələ də problemdir.
Bjørn deyir ki, bu, müəyyən bir zəhmət və fədakarlıq tələb edir.
"Mən 2700 körpəm üçün hər şeyi edirəm. Lazım gələrsə, gecələr oyaq qalacağam, şaxta gələndə onların sağ qalmasına kömək edəcəm".
Tropik notlara və gil torpaqdan gəldiyini söylədiyi minerallığa malik qarışıqlar yaratmaq üçün müxtəlif üzümlərlə işləyir.
"Burada çoxlu işıq var. Bu, bizim üstünlüyümüzdür. Soyuq gecələrimiz də var. Həm də fyorddan sıldırım yamaca doğru əks olunan günəşi alırıq.
"Beləliklə, üzümlər, yarpaqlar çoxlu ətir götürür və onları dəriyə hopdurur və biz gözəl şərablar hazırlamaq üçün onları yenidən çıxarırıq."
Amma Norveç şərabından nümunə götürməyə dəyər olduğuna hamını inandırmaq asan deyil, Bjørn deyir.
"Bəzi insanlar bizə deyirlər: "Heç kimə demə, amma mən heç vaxt belə şərab dadmamışam. Bu, həqiqətən yaxşıdır - bəlkə də indiyə qədər daddığım ən yaxşı şərabdır".
"Ancaq onlar Almaniyaya və ya başqa ölkələrə qayıdanda bunu söyləməyə cəsarət etmirlər, çünki düşünürəm ki, şərablar içərisində cəmiyyətlə qarışmaq istəyirlər və sonra həqiqətən yaxşı bir Norveç şərabından daddıqlarını söyləmək o qədər də yaxşı deyil. "Norveç şərab yarışlarında qızıl medal qazanan Bjørn bəzi beynəlxalq medallar üçün cəhd etmək niyyətindədir, lakin o, yalnız hakimin kor olduğu təqdirdə şansının olacağından şübhələndiyini söylədi.
"Əgər onlar şərabın Norveçdən gəldiyini bilsəydilər, yəqin ki, onun dadını heç dadmazdılar. Amma şərabın dadını görməməzlikdən gələndə onlar dadmalıdırlar və məncə, siz layiq olduğunuzu alacaqsınız".
Bjørn və Halldis bu il reklam almağı planlaşdırır. Artıq ilk günlərdir və hələ də sübut edəcək çox şeyləri var, lakin Bjørn inanır ki, onlar Norveçdə şərabçılıq sahəsində tamamilə yeni bir sərhəd yaradırlar - 20 km radiusda beş yetişdirici var.
"Biz indi Soqnefjordda üzümçülük komandası yaratmışıq. Bu, cəmi 20.000 üzümdür, lakin o, işə başlayır və düşünürəm ki, beş və ya 10 il ərzində yəqin ki, kiçik bir şərab rayonumuz olacaq."