Günəş işığı vitamini olan D vitamini “istehsal etmək” üçün geni dəyişdirilmiş pomidor qlobal sağlamlıq problemini həll etmək üçün sadə və davamlı bir yenilik ola bilər. Tədqiqatçılar, pomidor bitkilərinin həm meyvələrində, həm də yarpaqlarında provitamin D3-ü artıran xüsusi bir molekulu söndürmək üçün gen dəyişikliyindən istifadə etdilər. Daha sonra UVB işığına məruz qalaraq vitamin D3-ə çevrildi. Dəri UVB işığına məruz qaldıqdan sonra bədənimizdə D vitamini əmələ gəlir, lakin əsas mənbəsi qidadır. Bu yeni biogücləndirilmiş məhsul xərçəng və bir çox aparıcı ölüm səbəbləri ilə əlaqəli artan bir problem olan D vitamini çatışmazlığı olan milyonlarla insana kömək edə bilər. Tədqiqatlar həmçinin D vitamini çatışmazlığının COVID-19 infeksiyasının şiddətinin artması ilə bağlantılı olduğunu göstərdi. Pomidor təbii olaraq yarpaqlarında provitamin D3 və ya 7-dehidroxolesterol (7-DHC) adlanan D3 vitamininin bloklarından birini çox aşağı səviyyədə ehtiva edir. Provitamin D3, normal olaraq yetişmiş pomidor meyvələrində yığılmır. Con İnnes Mərkəzindəki professor Cathie Martin qrupunun tədqiqatçıları CRISPR-Cas9 gen redaktorundan istifadə edərək, pomidor bitkilərinin genetik koduna düzəlişlər etdi. Düzəliş edilmiş bitkilərin yarpaqları hər qram quru çəkidə 600 mq-a qədər provitamin D3 ehtiva edir. D vitamininin tövsiyə olunan gündəlik qəbulu böyüklər üçün 10 mq-dır. Pomidor yetişdirilərkən yarpaqlar adətən tullantı materialdır, lakin düzəliş edilmiş bitkilərin yarpaqları vegan dostu vitamin D3 əlavələrinin istehsalı və ya qida zənginləşdirilməsi üçün istifadə edilə bilər. Nature jurnalında dərc olunan tədqiqatın müxbir müəllifi professor Keti Martin, "Biz göstərdik ki, gen düzəlişindən istifadə edərək, pomidorları provitamin D3 ilə biogücləndirə bilərsiniz. Bu o deməkdir ki, pomidor bitki əsaslı, davamlı D3 vitamini mənbəyi kimi inkişaf etdirilə bilər". "Avropalıların 40 faizində və bütün dünyada bir milyard insanda D vitamini çatışmazlığı var. Biz nəinki böyük sağlamlıq problemini həll edirik, həm də istehsalçılara kömək edirik, çünki hazırda pomidor yarpaqlarından əlavələr hazırlamaq üçün istifadə edilə bilər."