Müasir aşağı lifli pəhrizlərin sağlamlığımıza mənfi təsir göstərdiyi və ürək-damar xəstəlikləri, həzm pozğunluqları və kolon xərçəngi riskini artıra biləcəyi düşünülür. Mövcud NHS təlimatları orta hesabla bir yetkinin gündə təxminən 30 qram pəhriz lifi istehlak etməyi hədəflədiyini bildirir. Bununla belə, Britaniya Pəhriz Assosiasiyasının açıqladığı son rəqəmlər göstərir ki, Böyük Britaniyada böyüklər gündə cəmi 18 qr yemək yeyirlər. Bu pis xəbərdir, çünki pəhrizimizdə kifayət qədər lif əldə etməmək sağlamlığımıza mənfi təsir göstərə bilər və ürək-damar xəstəlikləri, həzm pozğunluqları və kolon xərçəngi riskini artıra bilər . Əlbəttə ki, bunu həll etməyin ən sadə yolu, diyetimizin təbii bir hissəsi kimi daha çox lif yemək olardı. Amma indiki fast food, hazır yeməklər və şəkərli desertlər dünyasında bəzilərimiz bunu çətinləşdirir. İndi, ABŞ-ın Duke Universitetində aparılan bir araşdırma, pəhriz lifi qida əlavələrinin qəbulunun çatışmazlığı aradan qaldırmağa kömək edə biləcəyini tapdı. Yüksək lifli bir pəhriz istehlak etdiyimiz zaman bağırsaq mikrobiomumuzu təşkil edən orqanizmlər bizi həzm xəstəlikləri, piylənmə və kolorektal xərçəngdən qoruyan yağ turşuları istehsal edir. Xüsusi bir yağ turşusu, bütirat, bağırsağın xəstəliklərə qarşı müqavimətini yaxşılaşdırmaq, iltihabı azaltmaq və bağırsaqları əhatə edən hüceyrələrin sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün göstərilmişdir. "Biz mikrobiomlarımızın bizim üçün istehsal etdiyi qidalardan asılı olmaq üçün təkamül etdik"  tədqiqatın həmmüəllifi, Duke-də keçmiş doktorantura tələbəsi Zack Holmes dedi. "Ancaq pəhrizdə son dəyişikliklərlə liflə zəngin qidalardan uzaqlaşdıq, biz mikroblarımızı ehtiyac duyduqları ilə qidalandırmağı dayandırdıq." Komanda 28 iştirakçını qruplara ayırdı və onlara müxtəlif sifarişlərlə bir həftə ərzində üç növ lif əlavələrindən birini - inulin, dekstrin və qalaktoliqosakkaridlərdən birini verdi. Hər həftənin ilk günü iştirakçılara bağırsaqlarının yeni lif qəbuluna alışması üçün 4,5 q inulin və ya dekstrin və ya 1,8 q qalaktoliqosakkaridlər verilirdi. Sonra həftənin qalan hissəsi üçün hər bir halda doza iki dəfə artırıldı. Hər həftə davam edən kursdan sonra onlar bağırsaqlarının normal vəziyyətinə qayıtması üçün iştirakçılara bir həftəlik məzuniyyət verirdilər. Artıq yüksək lifli pəhriz istehlak edən iştirakçılar bağırsaq mikrobiomlarında az dəyişiklik gördülər. Bununla birlikdə, ən az lif istehlak edən iştirakçılar, hansı əlavənin istehlak edilməsindən asılı olmayaraq butiratda əhəmiyyətli bir artım gördülər. “Biz sınaqdan keçirdiyimiz lif əlavələri arasında çox fərq görmədik. Daha doğrusu, onlar bir-birini əvəz edə bilirdilər” Dyuk Universitetinin molekulyar genetika və mikrobiologiya üzrə dosenti, tədqiqat rəhbəri Lourens Devid dedi.